Terveet hampaat

Pitääksesi hampaat ja ikenet terveinä suositeltavaa on, että:

 • Pese hampaat aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa. Molemmilla kerroilla harjaa vähintään 2-3 minuuttia. Sähköhammasharja on tavalliseen hammasharjaan verrattuna tehokkaampi puhdistamaan hampaat. Hampaat tulee harjata ulko-, sisä- ja purupinnoiltaan.
 • Muista hampaiden harjauksessa huolellisuus ja hellävaraisuus.
 • Pelkkä hampaiden harjaus ei riitä ehkäisemään hampaiden reikiintymistä, sillä hammas voi reikiintyä myös hammasvälipinnalta. Käytä hammasvälien puhdistamiseen hammaslankaa, väliharjaa tai hammastikkuja. Puhdista hammasvälit vähintään kolmesti viikossa.
 • Käytä pääsääntöisesti tavallista fluorihammastahnaa herneen kokoinen
  nokare kerrallaan.
 • Keskustele erikoistahnojen käytöstä hammaslääkärin kanssa. Esimerkiksi valkaisevan hammastahnan jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa.
 • Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin.
 • Vältä sokeripitoisia ja happamia tuotteita sekä napostelua pitkin päivää.
 • Syö pari kunnollista ateriaa päivässä, niin et tarvitse useita välipaloja.
 • Ksylitoli ehkäisee reikiintymistä käytettynä päivittäin vähintään 5g vähintään 3 kertaa päivässä.
 • Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä sovituin välein ja pyydä hammaslääkäriltäsi yksilölliset hoito-ohjeet. Hammaslääkärissä olisi hyvä käydä vähintään 2 vuoden välein ja useammin, jos hammaslääkärisi niin suosittelee.

Hampaan reikiintyminen eli karies

Karies on suussa olevien bakteerien aiheuttamaa. Reikä syntyy hampaaseen, jos bakteeripeite hampaan pinnalla on riittävän kauan. Sen takia bakteeripeite hampaiden pinnoilta tulee puhdistaa päivittäin 2 kertaa. Bakteerit käyttävät ravinnokseen ihmisen käyttämää ravintoa, etenkin sokereita. Ja bakteerit lisääntyvät helpommin matalassa pH:ssa. Suun pH laskee joka kerran, kun ihminen syö tai juo (etenkin urheilu- ja virvoitusjuomat ovat hyvin happamia)Sen takia päivittäin nautittujen aterioiden/välipalojen määrä olisi hyvä pitää mahdollisen alhaisena n.3-5 kerrassa.

Tupakointi ja suun terveys

Tupakointi aiheuttaa suussa muutoksia: hampaat ja valkoiset paikat värjäytyvät ja myös kieli sekä limakalvot voivat värjäytyä. Hengitys on pahanhajuinen, ja maku- ja hajuaisti heikentyvät. Tupakointi lisää selvästi riskiä ikenien ja hampaiden kiinnityskudosten sairauksille. Tupakan nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa ja vaikka ikenet olisivat hyvinkin tulehtuneet, ne eivät vuoda verta, mikä on normaali merkki ientulehduksesta. Tupakoiville kehittyy yleensä helpommin hammaskiveä (kovettunutta bakteeripeitettä), joka etenee ikenen alla ja tuhoaa hampaan kiinnityskudosta. Tupakoinnin limakalvovaikutuksia ovat paksuuntuminen ja valkeat läiskät, jotka voivat myöhemmin olla syövän esiasteita. Tupakointi on yksi suusyövän riskitekijä. Nuuskalla on samat haittavaikutukset kuin tupakalla.

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen kuitenkin suurin osa tupakan aiheuttamista
suumuutoksista paranee!

Terveillä hampailla on hyvä hymyillä!

Hammaslääkäri, Hilla-Marja Hämäläinen
(Tekstissä lainattu Suomen Hammaslääkäriliiton www-sivuilta saatuja
suun hoito- ohjeita)

No Replies to "Terveet hampaat"