Miten aloittaa liikunta

Kuinka ja miten aloittaa liikunta?

Kuulostavatko seuraavat lausahdukset tutuilta :

Nuoret eivät liiku tarpeeksi, yhä nuoremmat potevat aikuisiän diabetesta, urheiluseurat ovat huolissaan nuorten vähentyneestä vapaa-ajan liikunnasta, vain joka kolmas nuori liikkuu terveyteensä nähden tarpeeksi…

Nuori Suomi, eri lajiliitot ja kouluterveydenhoitajat ovat huolissaan nuorten vähentyneestä liikunnasta. Eri lehdet otsikoivat, kuinka voi pudottaa muutaman kilon painostaan lisäämällä liikuntaa ja muuttamalla ruokavaliota. Televisiossa esitellään urheilun uusimpia trendilajeja ja urheilijoita ja annetaan vinkkejä kotikuntoilijoille. Voisi luulla, että nuoret saavat tarpeeksi tietoa liikunnan merkityksestä sekä kiinnostavista uusista lajeista. Mutta miksi nuoret eivät liiku ja löydä tietään liikunnan pariin?

Oletko lopettanut jonkin lajin? Jalkapallon, salibandyn, voimistelun, yleisurheilun…

Vai kuulutko niihin – kylläkin aika harvoihin – nuoriin, jotka eivät koululiikunnan lisäksi ole ikinä käyneet minkään lajin harjoituksissa?

Haluaisitko kuitenkin aloittaa jonkin liikkuvan harrastuksen?

Uuden lajin valitseminen saattaa olla vaikeaa ja paluu vanhaan harrastukseen voi tuntua ylivoimaiselta. Ennen kuin ryntäät nettiin etsimään kotipaikkakuntasi urheiluseurojen sivuja, mieti hetki millaista liikuntaa sinä mieluiten harrastaisit. Nautitko menosta vai oletko enemmän tekninen kikkailija: vrt. rullaluistelu ja keilaus? Oletko yksilö vai joukkueurheilija tyyppi (uinti vai salibandy)? Muistathan, että yksilölajejakin harrastetaan ryhmässä…

Haluaisitko mieluummin aloittaa uuden harrastuksen jonkun kanssa? Oletko jutellut kavereittesi kanssa jospa tänä syksynä aloittaisitte yhdessä jonkin itsepuolustuskurssin? Lähes jokaiselta paikka kunnalta löytyy jos ei nyt jijutsua tai taidoa niin sitten painia tai nyrkkeilyä eri muodoissa. Tällaiset lajit ovat mielekkäitä aloittaa juuri kaveriporukalla ja alkeiskurssit alkavat yleensä kaksi kertaa vuodessa: syksyllä ja kevättalvella. Urheiluseurat toimivat yleensä koulujen tiloissa, joten jo ihan omalta koulultakin voi tiedustella, mitä lajeja siellä voi harrastaa. Lento- ja koripallojoukkueissakin on yleensä jokin “jäähdyttelevä” ryhmä, jonka mukana voi aloittaa uuden lajin.

Ota myöskin selvää, onko vanhassa lajissasi mahdollista jatkaa harrastusmielessä. Ainakin monet uima- ja voimisteluseurat järjestävät harrastajille sekä vasta-alkajille kursseja.

Joskus vaan ei tunnu aika riittävän mihinkään sitovaan harrastukseen; pitäisi joka viikko samaan aikaan olla menossa salille tai hallille. Kuitenkin aikataulutettu ja sitova laji vie mennessään niin, että huomaat jo tiistaina odottavasi torstain “sirkuskoulu” treenejä. Jos kuitenkin haluat vapaammin valita milloin treenaat, liity kuntoklubiin tai tarkista millaisia tunteja paikkakuntasi voimisteluseurat järjestävät kuntoilijoille. Yleensä yksityiset kuntosalit pitävät ikärajana 15 -16 vuotta, jolloin on turvallisempaa aloittaa painoharjoittelu. Tässä vaiheessa myös koululiikunnassa käydään kuntosalilla ja opetellaan muutamia perusliikkeitä. Jospa hankkisitkin kortin salille? Vai aloittaisitko joogan tai pilateksen – rennon näköistä mutta tehokasta – ja trendikästä. Jos olet kiinnostunut tanssista, ota selvää mitä eri tansseja voit harrastaa. Bollywood, salsa, street, show, vakio- ja rivitanssit… Kysy liikunnanopettajaltasi voisitteko kokeilla jotain uutta lajia tai voiko hän suositella jotain.

Voi kuulostaa hölmöltä mutta mitä sisaruksesi, vanhempasi tai kaverisi harrastavat? Voisitko lähteä heidän mukaansa?

Itse asiassa suomalaisten eniten harrastama liikuntamuoto – ja halvin – on edelleen lenkkeily: kävellen sauvojen kanssa tai ilman. Lenkkeilyssä on myös se hyvä puoli, että sitä voi tehdä yksin tai ryhmässä ja lähes säästä ja aikatauluista riippumatta. Kun vaihdat välillä reittiä ja teet eri vauhtisia lenkkejä kunto kasvaa. Mutta muista myös venytellä ja tehdä vatsa- ja selkälihasliikkeitä!

Retkeily on taas uudessa nosteessa: meloen, pyöräillen ja patikoiden. Kysy kummilta tai tädiltä josko hän lähtisi pyörävaellukselle kanssasi tulevan viikonloppuna…

Liikunta suosituksia on monenlaisia. Yleisin lienee puolituntia päivässä jonkinlaista liikuntaa. Vaihtele liikunnan määrää ja laatua. Yritä tehdä pieniä liikuttavia hetkiä päivääsi. Vie naapurin koira lenkille tai mene hetkeksi pikkusiskosi kanssa ulos leikkimään hippaa – hölmöä mutta teet siskosi iloiseksi ja hämmästytät vanhempasi, lisäksi virkistyt itsekin!

Liikuttavia hetkiä, toivottavasti löydät itsellesi mielekkään tavan liikkua ohjatusti tai itsenäisesti. Minä ajattelin tänä vuonna kokeilla snorklausta!

Minka Rostedt, liikunnanohjaaja ja kasvatustieteiden yo

No Replies to "Miten aloittaa liikunta"