Mitä tulevaisuus tuo tullessaan-koulu vai työ?

Katja Korvala

Tämän saman kysymyksen äärellä on niin peruskoulun kuin lukionkin päättävä ja myös ammatilliseen tutkintoon valmistuva. Haluanko jatkaa opiskelua vai haluanko töihin?

Peruskoulun ja lukion jälkeen opiskelujen jatkaminen on luontevaa kun taas ammatillisen tutkinnon suorittanut voi opiskeluvaihtoehdon lisäksi siirtyä työelämään. Mikä on minulle tällä hetkellä luontevin vaihtoehto?

Mitä haluan elämältäni?

Tulevaa koulutusta ja/ tai työtä miettiessäsi on tärkeää pohtia mm. omia kiinnostuksen kohteita, vahvuuksia ja myös heikkouksia. Aseta itsellesi tavoitteita ja pyri niitä kohti. Lisäksi kannattaa ottaa selvää pääsyvaatimuksista ja käytänteistä. On hyvä pitää mielessä myös se, että suunnitelmat saattavat muuttua ja jalostua matkan varrella.

Päästäksesi alkuun tulevaisuuden pohdinnassa voit esittää itsellesi esim. seuraavia kysymyksiä:

  • Mitkä asiat minua kiinnostavat? Mitkä eivät?
  • Missä asioissa olen hyvä, missä kaipaisin lisää harjoittelua?
  • Millaista työtä haluaisin tulevaisuudessa tehdä? Mikä on työssä tärkeää?
  • Mitkä asiat vaikuttavat valintoihini?

Suunta hukassa?

Joskus tulevan koulutuksen tai työn miettiminen on vaikeaa ja työlästä; itselle oikeita ja järkeviä vaihtoehtoja ei tunnu löytyvän. Tällöin kannattaa pysähtyä ja ehkä palata ajatuksissa taaksepäin. Joskus asian siirtäminen hetkeksi syrjään voi tuoda uusia näkökulmia. Ja muista; myös ns. vääriä ratkaisuja saa tehdä. Tietyn ammatin hankkiminen ei tarkoita sitä, että siinä ammatissa tulee toimia loppuelämänsä. Aina voi kouluttautua uudelleen.

Mistä saan lisätietoja?

Mikäli opiskelet tällä hetkellä jossakin oppilaitoksessa, löytyy lähin apu oppilaan- tai opinto-ohjaajan luota. Myös työvoimatoimistot ja eri oppilaitokset antavat neuvoja. Lisätietoja eri koulutus- ja työmahdollisuuksista löytyy mm. internetistä ja koulutusoppaista. Tässä pari hyväksi havaittua linkkiä:

Työministeriö- www.mol.fi

  • Avoimet työpaikat
  • Ammattinetti; tietoa eri ammateista
  • Suuntaa antava ammatinvalintatestiKoulutusnetti- www.koulutusnetti.fi
  • Tietoa eri koulutuksista

No Replies to "Mitä tulevaisuus tuo tullessaan-koulu vai työ?"