Minä tuomarina

Oona Panula

Ammatti:
Ensihoitaja AMK

Vakava harrastus:
koripalloerotuomari, tällä hetkellä pääsarjassa (naisten korisliiga sekä miesten 1.divisioona), naisten SM-sarjan vuoden erotuomari 2013–2014, takana muutama kansainvälinen turnaus sekä useita nuorten sekä naisten harjoitus-maaotteluita, tavoitteena kansainväliset kentät – FIBA-status.

Clarence Bernard Harris pyysi minua kirjoittamaan ajatuksiani siitä miksi olen koripalloerotuomari. Yksinkertainen kysymys kyllä, mutta se mitä koripalloertuomarointi minulle tarkoittaa ei olekaan niin helppoa pukea sanoiksi.
Hieman taustaani. Pelasin SM-sarjaa B- ja A-juniorina sekä naisten joukkueessa Tampereella ja Nokialla. Muutaman vuoden ajan toimin myös valmentajana ja tällä hetkellä olen pelaajavalmentajana harrastejoukkueessa naisten 3.divisioonassa. Tuomarin peruskurssin kävin 10vuotta sitten pelaamiseni ohella. Ajatukseni silloin oli saada hieman taskurahaa ja oppia koripallon sääntöjä. Lopetin aktiivisen pelaajaurani keväällä 2009, pelaten viimeisen kauteni 1.divisioonaa ja jo silloin tuomaroidessani naisten SM-tasolla. FIBA-unelmani sai alkunsa syksyllä 2008 kun osallistuin Kansalliselle Erotuomariklinikalle (KEK) Espoossa ja kouluttaja kysyi pitkän tähtäimen tavoitteitamme. FIBA oli silloin vielä melko tuntematon jopa käsitteenä, mutta muistan vastanneeni ”No oishan se ihan kiva olla FIBA joskus”. Lause sai muutaman kouluttajan hämmästymään, mutta siitä asti on menty kohti tuota tavoitetta.

Miksi sitten valitsin kehittää itseäni koripalloerotuomarin? Pelaajana ja valmentajana sain olla lähellä lajia, osa sitä. Läheisyys lämmittää, mutta tuomarina peliin on uppouduttava. Jokaisessa hetkessä on oltava läsnä, mutta näkymätön. Ehkä juuri tuo ajatus on saanut minut sukeltamaan aina vain syvemmälle koripalloerotuomarin sokkeloiseen maailmaan. Mitä se sitten on? Tuomarina minun on osattava säännöt, tulkinnat ja määräykset sekä seurattava niitä, mutta tärkeintä on olla sillä hetkellä, juuri sitä peliä varten valmis. Miten sitten olen valmis jokaista peliä varten? Fysiikkani on oltava kunnossa ja siksi salilla sekä lenkillä tulee käytyä joka viikkoa, joka päivä. Fyysinen kunto auttaa jaksamaan tiukassa paikassa myös henkisesti. Ajatukset pysyvät paremmin kasassa kun kaikkea energiaa ei tarvitse käyttää juoksemiseen.

Mitä ylemmäs tähtään koripallotuomarina sitä enemmän tulee muitakin elementtejä ottaa huomioon. Esiintyminen tuomarina ei ole pelkästään sitä, että ilmestytään pelipaikalle ja juostaan kentällä, viheltäen virheitä ja rikkomuksia. Pelipaikalla on oltava tuntia aikaisemmin ja lämmittely sekä palaveri hoidetaan tuomariparin tai -kolmikon kanssa ennen peliä. Kentän laidalle suunnataan 20minuuttia ennen ylösheittoa. On oltava tietoinen ketkä joukkueet pelaa, mistä asetelmista peliin lähdetään, tuntevatko tuomarit pelaajia, valmentajia tai muita toimijoita liittyen kyseiseen koripallotapahtumaan. Onko kaikki valmista ottelutapahtumaa varten?

Mitä ylemmäs tähtään koripallotuomarina sitä enemmän tulee muitakin elementtejä ottaa huomioon. Esiintyminen tuomarina ei ole pelkästään sitä, että ilmestytään pelipaikalle ja juostaan kentällä, viheltäen virheitä ja rikkomuksia. Pelipaikalla on oltava tuntia aikaisemmin ja lämmittely sekä palaveri hoidetaan tuomariparin tai -kolmikon kanssa ennen peliä. Kentän laidalle suunnataan 20minuuttia ennen ylösheittoa. On oltava tietoinen ketkä joukkueet pelaa, mistä asetelmista peliin lähdetään, tuntevatko tuomarit pelaajia, valmentajia tai muita toimijoita liittyen kyseiseen koripallotapahtumaan. Onko kaikki valmista ottelutapahtumaa varten?

Muutamia ajatuksia mitä urani aikana on jäänyt muistisäännöiksiOona_tuomarina_5Take care of your own area of responcibility – jokaisen tuomarin tulee pitää huolta omasta alueestaan kentällä, Referee the defence – myös tuomarin on osattava lukea peliä, Feel the game – on tunnistettava pelin aikana tapahtuvat muutokset, luettava peliä ja sitä mitä se tarvitsee. On paljon yksittäisiä tilanteita jotka tulevat ja menevät, tuomarin on kuitenkin pystyttävä ajattelemaan kokonaisuutta.

Monet – niin kuin tälläkin kertaa – usein kysyvät, että minkälaista on olla naisena miesvaltaisella alalla? Helppoa se on ja helppoa se ei ole. Itse en halua ajatella olevani millään tavalla etuoikeutettu mutta en myöskään vastaavasti eriarvoisessa asemassa. Do what you can and leave a rest for the others.

No Replies to "Minä tuomarina"