Kaksitoista neuvoa

Kari Ketonen on Näyttelijä:

Kaksitoista neuvoa, joita noudattamalla olisin päässyt helpommalla

1. Jos uskot pystyväsi johonkin, todennäköisesti pystytkin. Jonain päivänä. Vaikka et koko ajan uskoisikaan, saatat silti pystyä.

2. Tutki ihmisiä.Ennenkaikkea tutki itseäsi. Tarkkaile elämää. Tee havaintoja. Yritä ymmärtää, miten asiat liittyvät toisiinsa. Näin tulet pikkuhiljaa kyltymättömän uteliaaksi elämän ilmiöiden suhteen.

3. Ole itsellesi armollinen. On aikoja, jolloin on hyvä asettaa tavoitteita ja ponnistella sinnikkäästi niitä kohti. Mutta välillä sinun on myös kuunneltava itseäsi. Hiljennä itsesi ja lakkaa tekeminen. Kuuntele, mitä sinussa tapahtuu. Näe, mikä sinussa on todella olemassa ja olennaista tällä hetkellä. Jos jätät tämän tekemättä, hylkäät itsesi, ja sitä voi olla vaikea antaa itselleen myöhemmin anteeksi.

4. Vältä riippuvuuksia. Oli kyse sitten tupakasta, alkoholista, huumeista, televisiosta, tietokonepeleistä, pokerista, lukkiutuneesta asenteesta tai mistä tahansa. Kun huomaat muodostavasi riippuvuussuhteen johonkin asiaan, tee sille heti jotain. Jokainen addiktio, jota ruokit, kuluttaa energiaasi ja estää sinua kehittymästä.

5. Kun et tiedä tai ymmärrä, kysy. Se ei ole tyhmä, joka ei tiedä, ja kysyy vaan se, joka ei tiedä, mutta teeskentelee tietävänsä, koska ei kehtaa kysyä.

6. Ole kärsivällinen. Elämä ei ole sadan metrin juoksu. Se on maratooni. Vaikka tuntuisi, että on pudonnut pääjoukosta ensimmäisen kymmenen kilometrin jälkeen, ei kannata luovuttaa. Matka on pitkä ja kaikenlaista tapahtuu.

7. Pidä hauskaa, mitä ikinä teetkin. Älä tee asioita otsa rypyssä. Elämä on liian lyhyt otsan rypistämiseen. Sitäpaitsi otsa rypyssä harvoin syntyy mitään kovin hyvää. Tämä ei tarkoita, etteikö asioita pitäisi ottaa vakavasti.

8. Sinun ei tarvitse osata kaikkea heti. Asioiden opettelemiseen menee aikaa. Se on ok. Kukaan ei vaadi sinulta nappisuoritusta heti. Anna itsellesi aikaa oppia. Älä tuhlaa energiaasi sen sijaan esittääksesi, että osaat jo.

9. Välillä on kamalaa Siitä ei tarvitse hätkähtää. Kaikilla on välillä kamalaa. Siitä ei vaan ole jostain syystä tapana kauheasti huudella.

10. Ajattele omilla aivoillasi. Vaikka kaikki ihmiset ympärilläsi olisivat yhtä mieltä, se ei tarkoita, että he olisivat oikeassa. Sitäpaitsi oikeita vastauksia on yleensä useampia kuin yksin.

11. Kiinnitä huomiota siihen, miltä asioiden tekeminen tuntuu. Älä mieti pelkästään, miltä se näyttää tai mitä tuloksia se tuottaa. Kun olet tietoinen siitä, miltä jonkin tekeminen sinussa tuntuu, opit tehokkaammin.

12. Pyydä apua. Ihmiset auttavat mielellään. Kun lähestyt jotain kokeneempaa ja alallaan arvostettua ihmistä kysyen hänen neuvoaan, annat samalla hänelle mahdollisuuden auttaa sinua, joka olet samanlainen, kuin hän joskus oli.

Kari Ketonen on Näyttelijä, Käsikirjoittaja, Psykoterapeutti, Ohjaaja, Kouluttaja, Isä ja mustan vyön judoka evp.

No Replies to "Kaksitoista neuvoa"