Teini-iän masennus

Teini-iän masennus – kuinka autat itseäsi tai masennuksesta kärsivää ystävääsi

Teinivuodet ovat monelle nuorelle rankkaa aikaa, kun keho ja mieli ovat jatkuvan muutoksen alaisina. Teini-ikäisenä onkin tavanomaista tuntea olonsa ajoittain surulliseksi tai ärtyisäksi. Tällaisten tuntemusten pitkittyminen tai voimistuminen saattavat kuitenkin olla merkkejä teini-iän masennuksesta. Masennukseen on olemassa apua – sitä täytyy vain osata pyytää. Masentunut voi myöskin tehdä paljon auttaakseen itseään pääsemään yli oireistaan.

Jos tunnet kärsiväsi teini-iän masennuksesta, et todellakaan ole yksin. Masentuneisuus on nuorille paljon luultua yleisempää ja monia apukeinoja on jo löydetty. Vaikka kuvittelisit toisin, ympärilläsi on varmasti ihmisiä jotka välittävät sinusta ja jotka ovat valmiita kuuntelemaan huoliasi. Saatat ajatella, että surullisista, suututtavista ja masentavista asioista puhuminen vain voimistaa negatiivisia tuntemuksiasi, mutta useimmiten se on ensiaskel kohti masennuksesta eroonpääsyä. On äärimmäisen tärkeää osata avautua tunteistaan ihmiselle, joka osaa kuunnella ja välittää, oli tämä sitten hyvä ystävä tai ammatiauttaja.

Masennuksen merkkejä teini-ikäisessä

Nuoret saattavat kokea masennuksen hyvinkin erilaisena ja sitä on usein vaikea kuvailla sanoin. Monia yleisesti ilmeneviä masennuksen merkkejä ja oireita on kuitenkin jo kartoitettu.

– Jatkuva ärtyneisyys, surullisuus tai vihaisuus
– Aikaisemmin hauskoilta tuntuneet asiat tuntuvat tylsiltä tai merkityksettömiltä
– Tunnet itsesi huonoksi, syylliseksi tai arvottomaksi tavalla, jota et ehkä pysty edes selittämään
– Kärsit unettomuudesta tai nukut liikaa
– Toistuva päänsärky tai muut fyysiset oireet
– Pienetkin asiat saavat sinut surulliseksi, jopa itkemään
– Painosi on noussut tai laskenut äkillisesti huomaamattasi
– Kärsit keskittymishäiriöistä
– Olosi on avuton tai toivoton
– Ajattelet kuolemaa, jopa itsemurhaa, jolloin sinun tulisi heti puhua asiasta jollekin!!!

Kuinka selvitä masennuksesta, jos et ole valmis puhumaan siitä?

Ongelmiin on aina olemassa ratkaisu, vaikka et sitä nyt näkisikään. Monet itsemurhaa yrittäneet nuoret kertovat kokeneensa etteivät he löytäneet muuta ratkaisua. Jäätyään henkiin, he ovat kuitenkin huomanneet, etteivät todellakaan toivoneet kuolemaa. Masennuksesta ylipäästyään he ovat löytäneet aivan toisenlaisen tien ulos ongelmistaan.

Ajatukset itsesi tai muiden vahingoittamisesta eivät tee sinusta pahaa ihmistä. Masennus voi aiheuttaa sinussa tuntemuksia, jotka eivät muuten olisi sinulle luonteenomaisia. Kenenkään ei tulisi tuomita tai syrjiä sinua tuntemustesi perusteella, jos olet tarpeeksi rohkea puhumaan niistä. Anna itsellesi aikaa käsitellä hallitsemattomilta vaikuttavia tunteita ja ajatuksia. Älä toimi hätiköiden vahvojen tunteiden ajamana, vaan anna itsellesi aikaa tunnustella niitä. Älä kiirehdi toimimaan, vaan pyri tarkastelemaan tunteitasi ja kerää rohkeutta, jotta voit keskustella tunteistasi, ennen kuin toimit niiden perusteella.

Jos tunnet, ettet todellakaan pysty kontrolloimaan itseäsi, älä jää yksin vaan pysy julkisilla paikoilla, joissa et voi vahingoittaa itseäsi. Vaikket kykenisi keskustelemaan huolistasi, pysy kanssaihmisten seurassa. Ystävät ja perheenjäsenet voivat olla tärkeä tuki, vaikket osaisikaan ilmaista tunteitasi. Muista, että masennus ei ole sinun syytäsi, etkä ole tehnyt mitään sitä ansaitaksesi. Sinulla on aina mahdollisuus auttaa itseäsi voimaan paremmin ja pääsemään eroon masennuksesta. Pidä yhtä läheisiin ihmisiin ja pyri jakamaan tunteesi heidän kanssaan. Jo terveellisillä elintavoilla voi olla suuri vaikutus siihen, miten koet elämän ja itsesi. Älä tee hätiköityjä ja peruuttamattomia tekoja vaan anna itsellesi aikaa.

Miten toimia, jos ystäväsi kärsii masennuksesta

Masentunut teini luottaa todennäköisesti enemmän ystäviinsä, kuin vanhempiinsa tai muihin aikuisiin. Miten siis toimit, jos masentunut ikätoverisi turvautuu apuusi?

Ystäväsi ei odota sinun tietävän vastauksia hänen ongelmiinsa. Mitä todennäköisimmin hän vain kaipaa ihmistä, joka kuuntelee ja osaa antaa tukensa. Ole avoin ja kysy suoraan, mikä häntä huolettaa. Tee selväksi, että olet aidosti kiinnostunut hänen tunteistaan. Autat suuresti pelkästään kuuntelemalla ja olemalla tuomitsematta hänen tunteitaan.

Voit myös rohkaista häntä puhumaan aikuisille, joilla on paremmat mahdollisuudet avustaa ystävääsi. Jos ystävääsi pelottaa puhua aikuiselle ongelmistaan, voit tarjoutua seuraksi hänelle ja lähteä mukaan. Seurassasi hän saattaa tuntea olonsa turvallisemmaksi ja näin jakaa tunteensa aikuiselle.

Älä jätä ystävääsi vaikeina aikoina. Masennuksesta kärsivä teini saattaa sanoa ja tehdä asioita, jotka koet oudoiksi tai loukkaaviksi. Älä ota niitä kuitenkaan henkilökohtaisuuksina, vaan pysy vahvana. Hae vahvistusta lähimmäisiltä, jotta jaksat puolestasi auttaa masentunutta toveriasi. Saatuaan apua masennukseen ystäväsi on taas se tuttu ihminen josta välität!

Mikäli havaitset, että ystäväsi harkitsee itsemurhaa, hae apua välittömästi. Itsemurhasta puhuminen tai jopa vitsailu, tavaroiden pois antaminen tai perusteettomilta vaikuttavat hvvästit voivat olla vakavia merkkejä. Pyri kertomaan aikuiselle mitä pikimmiten havainnoistasi tai epäilyistäsi. Vaikka lupaisit ystävällesi, ettet kertoisi, tarvitsee hän apuasi. Tärkeintä on suojela häntä, senkin uhalla, että staves suuttuisi sinulle!

Translated from www.helpguide.org/mental/depression_teen_teenagers.htm 17.9.2009

No Replies to "Teini-iän masennus"