Tanssi-ilmaisua

Heli Keskikallio
tanssin opettaja

Tanssi – ilmaisua, liikettä ja tunnetta

Tanssi –monimuotoinen harrastus

Sanana tanssi voi tuoda mieleen hyvin erilaisia mielikuvia. Olet varmasti nähnyt hyvin erilaisia tapoja tanssia: uljas pari pyörähtelemässä kilpatanssiaskeleitaan, ballerina varpaillaan huikeine jalannostoineen ja piruetteineen tai breikkarin hienot painovoimaa ja fysiikan lakeja uhmaavat temput.
Tanssia voi siis hyvin monin eri tavoin. Yhteistä kaikille on kuitenkin tanssin liikuttava voima ja sen tietynlainen taianomaisuus. Kaikissa liikkuu sama ihmiskeho ja kaikille on yhteistä rytmi joka vie mennessään.

Miksi tanssi?

Tanssissa yhdistyvät ihmisen fyysinen, emotionaalinen sekä älyllinen puoli ja sillä on yleensä myös sosiaalistava vaikutus. Tanssi on siis liikkumista tunteella ja ajatuksella kavereiden kanssa. Erilaiset liikkumistavat, askeleet, kehon koordinaation harjoitteet sekä liikkuminen tilassa eri tavoin ja eri suuntiin auttavat hahmottamaan omaa kehoa paremmin. Tanssi siis tutustuttaa sinut paremmin omaan kehoosi kehittäen monipuolisesti fyysisiä taitoja sekä koordinaatiota. Omien fyysisten rajojen ylittäminen tuo onnistumisen kokemuksia.

Tanssi on myös ilmaisua, tunteiden ja ajatusten esille tuomista liikkeellisessä muodossa. Tanssilla on mahdollisuus ilmaista itseään myös silloin kun sanat eivät riitä. Jokaiselle meistä on tärkeää olla jokin ilmaisukanava. Joillekin se on kuvataide tai musiikki, toisille tanssiminen. Tanssissa erityistä on sen kokonaisvaltaisuus. Läsnä ovat kokoajan ihmisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen puoli.

Miten aloittaa?

Tanssia on hyvin monenlaista, lajeja löytyy laidasta laitaan. Esimerkiksi baletti, nykytanssi, moderni tanssi, jazztanssi, showtanssi ja erilaiset streetlajit, kuten hiphop, funk, breikki, popping, locking ym. On monenlaisia paritansseja, kansantanssia, etnisiä tanssijajeja jne.
Valinnan mahdollisuuksia lajin suhteen siis on runsaasti, oma laji saattaisi löytyä esimerkiksi musiikkimaun perusteella. Ryhmiä on aloittelijoista edistyneisiin ja vauvasta vaariin. Aloittaaksesi sinun ei tarvitse osata mitään, avoin ja rohkea mieli riittää. Tanssitunteja on tarjolla mm. kansalaisopistoissa ja tanssikouluissa. Tanssia tarjoavilla tahoilla on yleensä nettisivuillaan tai opinto-oppaissaan kuvaukset eri lajeista, joista voit valita mieleisesi. Lisäksi yleensä voi käydä kokeilemassa useampaa eri lajia, jotta löytää itselleen sopivan.

Lähde sinäkin rohkeasti mukaan tanssin pyörteisiin!

No Replies to "Tanssi-ilmaisua"